Volop uitdagingen in de energietransitie

In ons streven naar duurzame energievoorzieningen, werken veel organisaties aan nieuwe constructies en installaties. Een belangrijke transitie is de omschakeling van fossiele energiecentrales naar windparken op zee. Dit zijn installaties waarvoor veel engineering nodig is. 

In afgelopen jaren was ik betrokken bij verschillende projecten die onderdeel zijn van deze transitie naar een duurzamere manier van energieopwekking.

Transport / Installatie

Verschillende keren heb ik meegewerkt aan het ontwerpen en berekenen van de ‘zeevasting’ voor verschillende componenten van windparken. Het vereist een zorgvuldige engineering om te zorgen dat mono-piles, transition pieces, blades en nacelles - de onderdelen van windturbines - veilig over zee naar de bouwplaats kunnen worden vervoerd. Eenmaal daar aangekomen, moeten deze onderdelen, bijvoorbeeld de mono-piles, worden geïnstalleerd. Hiervoor maakt men vaak gebruik van een pile gripper, een type constructie waaraan ik ook heb gewerkt.

Kabelleggen

Meermaals ben ik betrokken geweest bij het ontwerpen van equipment en constructies die men gebruikt op het dek van geavanceerde kabellegschepen tijdens het leggen van de in-field en export kabels. Voorbeelden van constructies waaraan ik heb gewerkt zijn:

  • Turntables
  • Chutes
  • Loading towers
  • Cable highways

Ook maakte ik deck layouts en schreef ik de benodigde cable-lay procedures.

Access

Om een windmolen te kunnen installeren of te kunnen onderhouden hebben technici toegang nodig. Hierbij maken zij vaak gebruik van een walk-2-work systeem of een boat landing. Aan beide constructies heb ik gerekend, waardoor de bijbehorende veiligheidseisen bij mij bekend zijn.

© 2021 - A4Engineering

Creatie & realisatie door The MindOffice